Bekijk alle blog items

Co-ouderschap: wat houdt dat precies in?

Geschreven op 18-12-2020

Als je uit elkaar gaat en kinderen hebt, zal je afspraken moeten maken met je (ex-)partner over de omgangsregeling. Sommige ouders kiezen ervoor om de kinderen grotendeels bij één van de ouders te laten wonen, en anderen kiezen voor co-ouderschap. Maar hoe werkt co-ouderschap nou precies? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Co-ouderschap houdt in principe in dat kinderen ongeveer gelijke tijd doorbrengen bij zowel de ene als bij de andere ouder. Ook is er vaak een gelijke verdeling van de kosten (naar rato). Maar co-ouderschap draait vooral om veel en goede communicatie. De ouders spreken zelf onderling af wat de regels zijn betreft praktische en financiële zaken.

Ouderschapsplan

Co-ouderschap is niet wettelijk vastgelegd, maar alle regels moeten worden opgeschreven in een ouderschapsplan. Wanneer je gaat scheiden, is een ouderschapsplan namelijk verplicht. Zonder dit document spreekt de rechter geen scheiding uit. Het is dus belangrijk om samen tot goede afspraken te komen en deze ook zwart op wit te noteren in het plan.

Verdeling van de zorg
Vaak is het zo dat de co-ouderschap uitgaat van 50/50. Kinderen zijn bijvoorbeeld de helft van de week bij de ene ouder, en de helft van de week bij de andere ouder. Echter zijn hier geen vaste regels voor en kunnen jullie dit onderling zelf bepalen. Als het beter uitkomt is het bijvoorbeeld ook mogelijk om te kiezen voor een 60/40 of 70/30 verdeling. Het is wel erg belangrijk om er samen over eens te zijn waar jullie voor kiezen.

Kosten

Ook qua kosten zullen jullie zelf bespreken wat de mogelijkheden zijn. De kosten die gemaakt worden kunnen worden verdeeld op basis van de volgende punten:


- Draagkracht (de ouder die het meeste verdient, betaalt meer)

- Zorgperiode (ouders verdelen de kosten eerlijk naar het aantal dagen dat het kind in elk huishouden verblijft)

- Gelijkwaardig (beiden ouders betalen de helft van de kosten)


Tegemoetkomingen
Goed om te weten is dat het niet is toegestaan om kinderen op meer dan één adres in te schrijven. Dit dient bij de gemeente geregeld te worden. Het inschrijven van je kind kan financiële gevolgen hebben, vandaar dat het aan te raden is om hier samen naar te kijken.
Zo kun je denken aan het ontvangen van kinderbijslag, kindgebonden budget, heffingskorting en huurtoeslag.

Communicatie is key
Het belangrijkste bij co-ouderschap blijft de communicatie. Je kind staat op één, dat staat voorop. Om goed contact te houden is een gezamenlijke agenda een goede tip. Op deze manier weten jij en je ex-partner beiden waar jullie aan toe zijn. Ook zullen jullie bepaalde basis afspraken moeten maken, zoals afspraken over de feestdagen, vakanties en verjaardagen.

De belangrijkste tips op een rijtje:


1. Blijf samen communiceren
2. Respecteer de relatie van je kind met de andere ouder
3. Maak duidelijke afspraken
4. Laat je kind vooral kind zijn
5. Wees flexibel waar nodig


Het kan lastig zijn, maar uiteindelijk is dit een erg prettige vorm van omgang voor het kind. Door de gelijke verdeling van zorg en opvoeding blijven kinderen in goed contact met beide ouders. Ook voor de ouders is het prettig, omdat op deze manier de kosten en taken goed verdeeld worden, waardoor er geen ongelijke situaties ontstaan. Kies hier wel echt alleen voor als beide ouders er volledig achterstaan.

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img