Bekijk alle blog items

Eerste hulp bij scheiden

Geschreven op 22-12-2020

Zodra jij en je ex-partner hebben besloten te gaan scheiden, komt er veel op je af. Ongetwijfeld zul je vele emoties doorstaan, zoals woede, verdriet en hopeloosheid. Het is belangrijk om meteen de zaken goed te regelen, maar waar moet je beginnen? En hoe zorg je ervoor dat je de scheidingsprocedure samen goed doorloopt? Geen zorgen, wij hebben een makkelijk stappenplan voor je samengesteld.

Elke gezinssituatie is anders en elke scheiding is dus ook anders. In de basis zijn er echter wel een paar punten waarbij je stil moet staan. Hieronder leggen we stapsgewijs deze punten voor je uit.

1. De beslissing om te gaan scheiden
Of het nou jouw beslissing is, die van je ex-partner of een gezamenlijke keuze. Hoe dan ook begint het scheidingsproces altijd bij het uitspreken van het besluit om te willen scheiden. Voer indien mogelijk een goed gesprek met elkaar, en maak goed duidelijk wat je wilt. Na dit lastige gesprek kan het vaak helpen om elkaar soms een tijdje de ruimte te geven. Het is een lastige beslissing dat je niet in de koude kleren gaat zitten, dus het is helemaal niet vreemd om even de tijd te nemen om de eerste schok te verwerken.

2. Zoek gespecialiseerde hulp indien nodig
Als de communicatie goed verloopt is het niet nodig, maar het is altijd een goed idee om de mogelijkheden voor een mediator of advocaat uit te zoeken. Een mediator biedt goede begeleiding en geeft informatie over juridische en financiële onderwerpen. Indien de situatie tussen jou en je partner complex is, kun je hulp vragen aan een advocaat. Dit hoeft niet meteen een vechtscheiding te worden, maar de advocaat staat wel aan jouw kant en onderhandelt met de advocaat van je ex-partner. Voor de formele echtscheidingsprocedure bij de rechtbank is bovendien altijd een advocaat nodig.

3. Tijdelijke maatregelen
Totdat het scheidingsproces is voltooid, kun je eventueel alvast tijdelijke maatregelen nemen. Blijven jullie nog onder één dak wonen, of kiezen jullie ervoor om gescheiden te leven? Waar verblijven de kinderen tijdens deze periode? En hoe zit het met de financiën, blijven deze door lopen zoals voorheen? Dit zijn een aantal onderwerpen waar je samen een tijdelijke beslissing over moet nemen, zodat alles zo goed mogelijk verloopt tot de scheiding rond is. Houdt er rekening mee dat het hele scheidingstraject vaak wel een half jaar in beslag neemt, dus het is fijn als jullie het beiden eens zijn over deze afspraken.

4. De scheiding aanvragen
Het aanvragen van een scheiding gaat via de rechter. Hiervoor is een advocaat verplicht, en deze kan de echtscheiding aanvragen op gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek. Als je samen met je ex-partner of via een mediator afspraken maakt over de echtscheiding, mag je samen één advocaat inschakelen. Handig om te weten is dat deze aanvraag gebeurd door middel van een verzoekschrift. Dit verzoekschrift schrijf je zelf, en wordt samen met een uittreksel van jullie huwelijksakte, en de geboorteakte van jou, je partner en eventuele kinderen naar de rechtbank gestuurd.

5. Financieel plan
Samen met je partner dien je nu een financieel plan op te stellen. Begin met een overzicht te maken van alle gemeenschappelijke bezittingen. Zo kun je denken aan de waarde van je huis, maar ook aan de waarde van je verzekeringen en het saldo van de bankrekeningen. Maar vergeet ook niet om het saldo van de schulden en leningen op te schrijven, en vraag na op hoeveel partnerpensioen je recht hebt. Probeer samen alles zo goed mogelijk te verdelen en te bespreken. Hoe meer je samen bespreekt voordat je naar de mediator of advocaat gaat, des te sneller alles zal gaan.

6. Ouderschapsplan
Indien je samen kinderen hebt, moet je een ouderschapsplan opstellen. Maar wat is dit nu precies? Heel simpel gezegd is het een document met afspraken over de kinderen. Zo kun je denken aan de omgangsregeling, kinderalimentatie, medische aangelegenheden en meer. Jullie bepalen zelf welke afspraken in het ouderschapsplan komen te staan, maar een aantal onderwerpen zijn wettelijk verplicht. Uitgebreide informatie over het ouderschapsplan kun je via deze link terugvinden.

7. Uitspraak door de rechter
Als alle afspraken zijn gemaakt, zal de rechter de goedkeuring van het verzoek tot echtscheiding vastleggen in een echtscheidingsbeschikking. In dit geval is de scheiding bij de rechtbank enkel nog een formaliteit. Als jij en je ex-partner het ergens nog niet over eens zijn, is de rechter degene die deze beslissing voor jullie neemt.

8. Scheiding definitief maken
Belangrijk is dat de echtscheidingsbeschikking wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit zal de advocaat of mediator voor jullie doen. Pas na deze handeling zijn jullie definitief gescheiden.

Scheiden is nooit een pretje, maar hopelijk is het een en ander duidelijk geworden met dit heldere stappenplan.

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img