Bekijk alle blog items

Feestdagen en verjaardagen na de scheiding

Geschreven op 28-12-2020

De lastigste dagen na een scheiding zijn vaak de feestdagen en verjaardagen. Want hoe verdeel je deze evenredig, en zorg je ervoor dat het alsnog leuk is voor de kinderen? Het is hoe dan ook vaak puzzelen. Maar geen zorgen, wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om deze bijzondere dagen alsnog speciaal te maken.


Focus op de kinderen
Het belangrijkste is dat je de kinderen op de eerste plaats zet. Wellicht willen jij en je ex-partner allebei iets anders, maar wat is het prettigst voor je kind? Samen met de andere ouder dien je dit in je achterhoofd te houden tijdens het maken van afspraken. Je kind van hot naar her slepen tijdens de feestdagen is ook niet iets waar ze gelukkig van worden. Probeer daarom zo veel mogelijk om de activiteiten gelijk te verdelen. En vergeet niet: kijk naar je kind en luister naar haar of zijn wensen.


Maak op tijd duidelijke afspraken
Feestdagen liggen vaak gevoelig en het kan best zijn dat het even duurt voordat jij en je ex-partner het eens zijn met elkaar. Begin daarom ruim op tijd, zodat duidelijk is bij wie de kinderen zijn met de verjaardagen, Pasen, Koningsdag, Sinterklaas, Kerstmis, Oud & Nieuw en alles wat daar tussenin ligt. Denk hierbij ook aan de details zoals de activiteiten van kinderen op school. Een goed overzicht met duidelijke afspraken kan veel stress wegnemen. Er zijn veel mogelijkheden en per gezin is de regeling weer anders. Luister daarom goed naar elkaar en probeer samen tot goede oplossingen te komen.

 

Maak nieuwe tradities
Dat de verjaardagen en feestdagen anders zullen zijn dan voorgaande jaren staat vast. Maar dat hoeft helemaal niet negatief te zijn! Doe daarom je best om samen met je kinderen nieuwe gewoontes en tradities te creëren. Misschien is de afspraak dat jij je jarige kind in de ochtend hebt, en hij/zij in de avond bij je ex-partner gaat eten. Kies er dan voor om een uitgebreid feestelijk ontbijt met taart te serveren in de ochtend. Want ontbijten met taart, dat is natuurlijk wel heel speciaal! Of maak het een traditie om samen op kerstavond kerst koekjes te maken, om die vervolgens uit te delen aan familie. Nieuwe tradities is de lijm die je nieuwe gezinnetje bij elkaar kan houden.


Zorg goed voor jezelf
Wat kan het lastig zijn om al deze speciale dagen nu te moeten verdelen met de andere ouder. Vergeet daarom niet om goed voor jezelf te zorgen. Als je het moeilijk hebt omdat je een bepaalde feestdag niet samen met je kids kan doorbrengen, kan het geen kwaad om hulp van vrienden en familie in te schakelen. Samen iets leuks ondernemen op deze dag bijvoorbeeld. Vraag ook je dierbaren om hulp als je even ergens niet uit komt. Of verwen jezelf met een leuk cadeautje. Het is niet gek om verdriet te hebben, maar probeer goed voor jezelf te zorgen. Dat is voor zowel jou als de kinderen uiteindelijk het fijnste.

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img