Bekijk alle blog items

Hoe begeleid je jouw kind bij een scheiding?

Geschreven op 18-12-2020

Een scheiding is niet alleen voor de ouders zwaar; ook voor de kinderen is dit vaak een heftige ervaring. Je hebt niet alleen met je eigen emoties te maken, maar je moet er ook zijn voor hen. Kinderen die goede begeleiding krijgen, verwerken de scheiding meestal iets makkelijker. Hoe lastig het ook is, je kind moet op één staan. Wij hebben wat handige tips verzameld en op een rij gezet: 


1. Luister naar je kind 

Het is logisch dat kinderen emotioneel zullen reageren. Elk kind is anders, waardoor elke reactie ook weer anders kan zijn. Wellicht stellen je kinderen zich terughoudend op, of ze worden juist erg boos of verdrietig. Het is belangrijk om de juiste signalen op te vangen en te luisteren met aandacht naar wat je kind zegt. Hij/zij zal zich zorgen maken, zijn verhaal kwijt moeten of juist veel vragen stellen. Wees hierop voorbereid en laat je kind ook in zijn waarde. Je kind heeft behoefte aan geduld en jouw volledige aandacht. Je zult niet alle antwoorden hebben, maar dat hoeft ook niet meteen. 


2. Wees duidelijk en eerlijk 

Belangrijk is dat de kinderen geen valse hoop krijgen, dus wees tactvol maar duidelijk in je uitleg over de scheiding. Benadruk ook dat de scheiding een keus is geweest tussen beide ouders, en dat je kind hier niets mee te maken heeft. Uiteraard zal het leven gaan veranderen, maar wat nooit zal veranderen is de liefde tussen ouder en kind. Het is lastig, maar probeer de juiste combinatie van zorgzaam en eerlijkheid te vinden. 


3. Positiviteit is key 

Blijf vooral ook positief tegenover de kinderen! Hoewel het zeker moeilijk kan zijn, moet je proberen om je nooit negatief uit te laten over de andere ouder. Blijf eerlijk, maar benoem de positieve dingen. Je kind mag best mooie herinneringen ophalen uit zijn of haar jeugd. Je hoeft ook niet meteen alle gezinsfoto’s te verwijderen uit huis. Geleidelijk zal alles veranderen, maar probeer het positieve te blijven inzien en dit ook te bespreken met de kinderen. 


4. Betrek de kinderen bij beslissingen 

Een kleuter zal je anders moeten benaderen dan een tiener. Maar hoe dan ook is het altijd een goed idee om de kinderen bij belangrijke beslissingen te betrekken. Zij zijn immers degenen die heen en weer zullen pendelen tussen verschillende huizen, en degenen die hun kostbare dagen moeten verdelen tussen twee ouders. Van bespreken wat ze met hun knuffels aan willen tot waar ze kerst willen vieren - de ouders hebben uiteraard het laatste woord, maar het kan geen kwaad om de mening van je kinderen te vragen. Bespreek dit wel altijd samen met je ex-partner. 


5. Probeer zo normaal mogelijk te leven 

Er zal veel veranderen in het wereldje van de kinderen. Probeer dan ook om het normale leven zo veel mogelijk door te laten gaan tijdens deze moeilijke periode. Breng ze zoals elke week gewoon naar voetbal, ballet of gym. Laat ze de stad in gaan met hun vrienden, of behoud het wekelijkse filmavondje op vrijdag. Hun leven staat al volledig op zijn kop, dus een paar stabiele factoren zijn erg belangrijk op dit moment. 


Uiteraard zijn er een paar dingen die je beter niet kunt doen tijdens een scheiding:

 • Ruzie maken waar de kinderen bij zijn
 • Toegeven aan je schuldgevoel door extra cadeautjes te kopen of te soepel om te gaan met de
 • bestaande regels
 • Niet luisteren naar je kind
 • Je negatief uitlaten over de andere ouder
 • Jezelf en/of je kinderen niet goed verzorgen
 • Je kind overladen met zorgen, waardoor ze geen kind meer durven te zijn
 • Valse hoop geven Probeer er samen met je ex-partner ervoor te zorgen dat je kind zo min mogelijk last heeft van jullie scheiding. Wees ook zeker niet bang om professionele hulp in te schakelen als je het gevoel hebt dat jij en je kinderen daar baat bij hebben!

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img