Bekijk alle blog items

Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden?

Geschreven op 28-12-2020

Als je besloten hebt om uit elkaar te gaan, komt er veel op je af. Eén van de moeilijkste momenten zal zijn om je kinderen te vertellen dat jullie gaan scheiden. Veel ouders zien hier tegenop, en dat is helemaal niet gek. Het laatste wat je wilt is je kind pijn doen, maar het is vaak onvermijdelijk. Dus hoe vertel je het de kinderen, en waar moet je allemaal aan denken?

Tijdstip
Belangrijk is om te wachten met het gesprek totdat het besluit om uit elkaar te gaan definitief is. Uiteraard is het van belang dat je eerst de nodige gesprekken hebt gevoerd met je ex-partner. Het is belangrijk om je kind duidelijkheid te kunnen geven, dus probeer eerst zelf wat zaken op een rijtje te hebben gezet. Blijven jij en je ex-partner de komende tijd bijvoorbeeld nog onder één dak wonen, of vertrekt een van de ouders? Dit zijn belangrijke punten waar de kinderen wellicht meteen naar kunnen vragen. Aan de andere kant wil je de kinderen ook niet te lang laten wachten. Dat is niet fijn voor zowel jou als je ex-partner, en je wilt voorkomen dat iemand anders het per ongeluk tegen je kinderen zegt.

Goede voorbereiding
Je kunt je natuurlijk nooit helemaal voorbereiden op dit moeilijke gesprek. Wel kun je ervoor zorgen dat je weet wat je wilt zeggen en dit ook samen met je ex-partner hebt besproken. Wees voorbereid op een grote schok, verdriet en woede vanuit je kinderen. Of juist een emotieloze reactie. Het belangrijkste is dat je samen met de andere ouder goed van tevoren bedenkt wat je zegt, hoe je het zegt en wanneer je het zegt. Vertel het ze bijvoorbeeld samen op een rustig moment, op een fijne plek (bijvoorbeeld thuis).

Het gesprek

Er is helaas geen sjabloon voor een perfect gesprek. Het is van belang dat je duidelijk bent, maar je hoeft niet te veel details te geven. De belangrijkste mededelingen die je moet doen zijn als volgt:

 • Papa en mama gaan uit elkaar

 • Een korte reden waarom jullie uit elkaar gaan (als de kinderen wat ouder zijn)

 • Het is absoluut niet de schuld van de kinderen en heeft niks met ze te maken

 • Jullie blijven samen hun ouders

 • Jullie blijven altijd heel veel van de kinderen houden, dat gaat nooit over

 • Er zullen dingen veranderen in huis, maar dit gaan papa en mama samen bespreken


Vergeet niet na afloop om een reactie te vragen. Vraag of ze het goed begrijpen en of ze wellicht nog vragen hebben. Geef aan dat je heel goed begrijpt dat dit een vreselijk verdrietige boodschap is. Blijf altijd liefdevol en openhartig, en altijd bereid om naar je kinderen te luisteren.


Boze of verdrietige reactie
Het is heel normaal dat je kinderen boos of verdrietig reageren. Het zou kunnen dat ze zich terugtrekken in hun kamer, of erg prikkelbaar zijn. Tieners kunnen heel brutaal worden. Soms komen er ook fysieke reacties bij kijken, zoals bijvoorbeeld opeens weer in bed plassen. Het belangrijkste is dat je je kind de tijd en ruimte gunt om bij te komen van dit nieuws. Dit is niet in één gesprek op te lossen, en er zullen nog vele moeilijke gesprekken volgen. Blijf liefdevol, maar ook duidelijk en rechtvaardig. Steun je kinderen waar nodig en blijf aangeven dat de relatie tussen ouder en kind nooit zal veranderen.

Licht de omgeving in
Zodra je het de kinderen hebt verteld, kan het prettig zijn om ook je omgeving in te lichten. Zo kan je contact zoeken met de school van je kinderen, zodat de juf of meester weet wat er thuis speelt. Of licht het kinderdagverblijf of je vaste babysitter in, zodat ook zij er rekening mee kunnen houden. Uiteraard breng je hierna vaak de boodschap aan je familie en vrienden. Dit kan ook erg fijn zijn voor je kinderen, zodat zij bijvoorbeeld hun ei kwijt kunnen bij opa en oma. Op deze manier kan iedereen in je omgeving een oogje in het zeil houden en de kinderen goed in de gaten houden.

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img