Bekijk alle blog items

Kinderalimentatie, hoe zit dat?

Geschreven op 22-12-2020

Zodra je gaat scheiden, zijn er verschillende dingen waar je over moet gaan nadenken. Een van die dingen is kinderalimentatie. Maar wat houdt dit precies in? Hoeveel moet je betalen, waar heb je recht op en wat zijn de beslissingen die je samen moet gaan maken? Alimentatie is vaak een moeilijk onderwerp, maar we leggen je graag uit hoe het in elkaar zit.

Wat is alimentatie precies?
Laten we bij de basis beginnen. Alimentatie is een financiële bijdrage voor het levensonderhoud van je ex-partner en/of kind. De bijdrage voor de kinderen heet kinderalimentatie, en de afspraken hierover leg je vast in een ouderschapsplan. Dit is een betaalplicht voor beide ouders. Partneralimentatie is de bijdrage in het levensonderhoud van je ex-partner. De partner die het meeste verdient, dient dit aan de andere partner te betalen. Dit is een recht waar je van af mag zien. In dit artikel zullen we het alleen over kinderalimentatie hebben.


Wat is de hoogte van alimentatie?
De hamvraag is vaak hoe je de kinderalimentatie vaststelt. De hoogte van deze alimentatie is voornamelijk afhankelijk van het inkomen en de draagkracht van de ouders, en de behoefte van de kinderen. Er dient een verdeling van de kosten te komen, wat vaak maatwerk is. Uiteindelijk zal de rechter de kinderalimentatie vaststellen, door middel van landelijke normen. De rechter zal de financiële gegevens van beide ouders onder de loep nemen.
Maar let op, dit is enkel als de ouders getrouwd zijn. Als je nooit getrouwd bent geweest met je partner, hoef je niet perse langs de rechter, maar kan je het ook samen regelen. Wel is het verstandig om de landelijke normen als uitgangspunt te nemen.

Simpelweg gezegd zijn dit de normen die je aan kunt houden voor de berekening:

 • De behoefte van het kind

 • Inkomen van beide partners

 • De draagkracht van beide partners

 • Hoogte kindgebonden budget van beide partners

 • De omgangsregeling

Hoe lang moet er alimentatie betaald worden?
Kinderalimentatie is in Nederland verplicht tot je kind 18 jaar is geworden. De kosten voor het levensonderhoud worden dus betaald tot je kind volwassen is. Onder levensonderhoud wordt niet alleen eten en drinken verstaan, maar ook sport, hobby’s en vrije tijd. Vaak is het echter zo dat de kinderalimentatie doorloopt tot het 21e levensjaar. Tenslotte gaan de meeste kinderen dan studeren, en kunnen ze een financiële bijdrage goed gebruiken. In het algemeen is de regel dat de alimentatieplicht duurt tot je kind financieel zelfstandig is.

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img