Bekijk alle blog items

Leven in twee huizen: tips voor co-ouderschap

Geschreven op 28-12-2020

Steeds meer ouders kiezen voor co-ouderschap na een scheiding. Kort gezegd houdt dit in dat de kinderen ongeveer gelijke tijd doorbrengen bij zowel de ene als de andere ouder. Ze wonen dus in twee huizen. Dit is niet altijd even makkelijk, dus we geven graag wat tips.


Stress

Zeker in het begin kan leven in twee huizen best wat stress opleveren bij de kinderen. Ze worden vaak uit hun vertrouwde omgeving gehaald, zijn bang om dingen te vergeten of te missen en het is uiteraard ook een emotionele weerslag. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om deze stress te verminderen.


Zorg ervoor dat alles wat ze nodig hebben in elk huis beschikbaar is

Kleding, ondergoed, toiletspullen, knuffels, boeken en natuurlijk een fijne slaapkamer waarin ze zich kunnen terugtrekken. Het is van belang dat ze niet te veel hoeven mee te sjouwen bij elke wisseling. Voetbalt je kind? Zorg er dan voor dat er in elk huis een voetbal en voetbalschoenen te vinden is. Is je kind gek op knutselen? Een knutsel kistje is zo gemaakt, en dan hoeft er niets meegesleept te worden vanuit het andere huis. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar probeer je kinderen op deze manier zo veel mogelijk te ontzorgen.


Maak samen met je kinderen een checklist

Een leuke checklist zorgt ervoor dat ze zeker niets vergeten als ze naar hun andere ouder gaan. Gympakje? Check. Nachtbeugel? Check. Dagboek? Check. Natuurlijk kan het elke keer verschillen wat ze precies meenemen, maar de basics samen opschrijven op een lijstje kan goed van pas komen. Laat je kind deze dan ook ophangen in beide huizen. Zo is er minder kans dat ze iets vergeten.


Goede communicatie

Co-ouderschap werkt het beste als de communicatie tussen jou en je ex-partner goed is. Het geluk en welzijn van je kinderen moet voorop staan. Bespreek duidelijk met je partner wanneer hij/zij de kinderen heeft en wanneer jij. Belangrijke uitzonderingen zoals verjaardagen, bruiloften of andere speciale dagen dien je ook ruim van tevoren te bespreken met de andere ouder. Het is een kunst om alles zo goed mogelijk af te stemmen met elkaar, op zo’n manier dat de kinderen er weinig last van hebben en iedereen tevreden is. Duidelijke afspraken helpen om het leven in twee huizen makkelijker te maken voor de kinderen.


School

Het is van belang dat beide ouders het schoolwerk van de kinderen goed in de gaten houden. Stop huiswerk bijvoorbeeld altijd in een speciale huiswerkmap, dat jouw kind altijd meeneemt tijdens een wisseling. Ga indien mogelijk samen naar ouderavonden en ga er nooit vanuit dat de andere ouder alle ‘schooltaken’ op zich neemt. Stel ook vragen aan je kinderen zodra ze weer bij jou zijn. Hebben ze misschien een proefwerk heel goed gemaakt afgelopen week? Of hebben ze hulp nodig bij een knutselproject wat deze week af moet?


Co-ouderschap kan heel goed werken en kinderen kunnen heerlijk opgroeien in twee huizen. Het vergt wel wat aandacht en inspanning, maar het is zeker mogelijk.

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


    2 maanden gratis
    Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

    Laag maandtarief á € 4,95
    Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

    Maandelijks opzegbaar
    Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img