Bekijk alle blog items

Omgangsregeling na scheiding

Geschreven op 28-12-2020

Een kind heeft recht op omgang met beide ouders. Als je gaat scheiden, moet je samen met je ex-partner beslissen welke omgangsregeling je kiest voor de kind(eren). Hoe zo’n omgangsregeling eruit ziet is per gezin anders. Belangrijk is dat je goede afspraken hierover maakt, zodat er duidelijkheid is voor zowel jou, je ex-partner als de kinderen. Dat is wel zo fijn voor iedereen.


De ‘klassieke’ omgangsregeling

Wat veel voorkomt is de omgangsregeling waarbij de kinderen standaard bij een van de ouders wonen. Een keer in de veertien dagen verblijven ze een weekend bij de andere ouder. De feestdagen en vakanties worden vaak verdeeld. Er bestaan ontzettend veel varianten van deze omgangsregeling, en samen met je ex-partner beslis je wat het beste is voor de kinderen. Zo kan je er ook voor kiezen om de kids elk weekend naar de andere ouder te laten gaan.


Co-ouderschap
Een omgangsregeling die steeds meer voorkomt, is co-ouderschap. Dit houdt in principe in dat de kinderen ongeveer gelijke tijd doorbrengen bij zowel de ene als de andere ouder. Vaak is het zo dat co-ouderschap uitgaat van 50/50. De ene week verblijven de kinderen bij jou, de andere week bij je ex-partner. Maar ook dit is een grijs gebied, want er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Samen met je ex-partner kan je bespreken wat het beste uitkomt voor zowel jullie als de kinderen.

Alternatieve omgangsregeling

Uiteraard zijn er ook alternatieve omgangsregelingen mogelijk, als dit in het belang is van het kind. Elk gezin is anders en elke omgangsregeling zal dan ook anders zijn. Zo kan je denken aan een regeling waarbij de kinderen elke woensdagmiddag en weekend bij jou zijn, en de overige dagen bij je ex-partner.

Een goede omgangsregeling opstellen

Als ouders zijn jullie vrij om zelf te bepalen welke regeling jullie willen. Een aantal punten zijn erg belangrijk om mee te nemen in deze regeling.

 • Duidelijkheid, zoals vaste patronen en heldere afspraken

 • Regelmaat, zo weinig mogelijk afwisseling

 • Waar heeft je kind behoefte aan?


Uiteraard zijn er altijd andere elementen waar je rekening mee moet houden, zoals bijvoorbeeld school, werk en eventuele persoonlijke omstandigheden. Het kan lastig zijn, maar probeer samen met je ex-partner tot een goede oplossing te komen. Je kind staat voorop en het is het belangrijkst dat hij/zij een fijne jeugd krijgt.

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img