Bekijk alle blog items

Ongehuwd uit elkaar met kinderen

Geschreven op 28-12-2020

Heb je kinderen, maar ben je niet getrouwd? En overweeg je om uit elkaar te gaan met je partner? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn bepaalde aspecten, zoals een ouderschapsplan, ook verplicht als je niet getrouwd bent. Wij zetten graag alles op een rijtje voor je.


Het komt steeds vaker voor dat stellen uit elkaar gaan, maar nooit getrouwd zijn geweest. Als je dan kinderen hebt, zijn er alsnog een aantal dingen die je samen zult moeten bespreken met je ex-partner. Als je ongehuwd samenwoont, gelden er vaak wel andere regels dan wanneer je getrouwd bent.


Ouderschapsplan

Het belangrijkste om over na te denken is het ouderschapsplan. Ouders die gezamenlijk gezag hebben over de kinderen, zijn verplicht om dit document op te stellen. Het ouderschapsplan bestaat uit verschillende onderdelen, zoals zorgverdeling, kostenverdeling en omgangsregeling. Heel simpel gezegd is het ouderschapsplan een belangrijk document met afspraken over de kinderen. Let op: zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt de vader niet automatisch gezamenlijk gezag, dus dit moet je wel goed nakijken. Zonder gezamenlijk gezag is een ouderschapsplan niet verplicht.


Gezamenlijk gezag

Indien jullie nog geen gezamenlijk gezag hebben, is dit wel iets waar je even achteraan zou kunnen gaan. Rondom dit onderwerp bestaat wel wat onduidelijkheid, want veel mensen denken dat een kind erkennen hetzelfde is als gezamenlijk gezag. Dit is niet zo, want als je niet getrouwd bent moet het gezamenlijk gezag van de vader nog worden geregeld via rechtspraak.nl. Het is wel fijn om dit te regelen als dit nog niet gedaan is. De vader heeft anders geen recht om bijvoorbeeld medische beslissingen te maken.


Mediator

Lukt het niet om er samen uit te komen met je ex-partner? Het kan soms erg fijn zijn om dan een mediator in te schakelen. Een mediator is een onpartijdige tussenpersoon die jullie beiden zal begeleiden tijdens enkele gesprekken. Het is een ervaren deskundige die informatie geeft en ervoor probeert te zorgen dat alle conflicten worden opgelost. Dankzij deze gesprekken kan je een betere verstandhouding creëren met je ex-partner is, wat fijn is voor zowel jouzelf als de kinderen. Meer hierover weten? Lees ook het artikel

"Waarom zou je kiezen voor een mediator?" .

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img