Bekijk alle blog items

Op vakantie met kinderen na scheiding

Geschreven op 28-12-2020

Het kan heel spannend zijn om voor de eerste keer na de scheiding alleen met je kinderen op vakantie te gaan. Hoe zorg je er voor dat alles op rolletjes verloopt, en dat het voor zowel jou als de kinderen leuk wordt? Uiteraard is heldere communicatie met je ex-partner ook erg belangrijk. Wij geven je graag wat tips om het makkelijker te maken.


Een goede verdeling

Uiteraard is het van belang dat je duidelijke afspraken maakt met je ex-partner wat betreft de data. Stel je wilt graag in de zomervakantie weg. Samen met je ex-partner zul je moeten overleggen welke weken hij de kinderen krijgt, en welke weken van jou zijn. Het handigst lijkt natuurlijk om het 50/50 te verdelen, maar soms is dat onhandig. Vakanties kunnen elkaar overlappen of er zijn speciale gelegenheden in de zomervakantie waar je de kinderen graag bij wilt hebben. Spreek ruimschoots van tevoren een goede verdeling af met je ex-partner en zet dit samen op papier.

De juiste formulieren
Als je met je kinderen naar het buitenland wilt met het vliegtuig, heb je ingevulde toestemmingsformulieren nodig. Jouw ex-partner dient toestemming te geven voor vertrek naar het buitenland. Ook als je niet met het vliegtuig gaat, dien je te denken aan bijvoorbeeld een paspoort of ID-kaart voor je kinderen. Houd er rekening mee dat je de medewerking van je ex-partner nodig hebt om deze aan te vragen bij de gemeente.

Leg de lat niet te hoog
Een eerste vakantie na de scheiding is al spannend genoeg. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en houd het overzichtelijk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een georganiseerde reis, waar alles voor je geregeld wordt. Of je kunt naar een heerlijk all-inclusive resort, zodat je niet hoeft na te denken over het eten en drinken. Een gezellige familiecamping waarbij vrienden en/of familie meegaan is ook een idee.

Goed contact met de andere ouder
Uiteraard hoef je je ex-partner niet continu op de hoogte te houden van je vakantie. Maar het kan voorkomen dat er iets gebeurt op vakantie wat grote indruk achterlaat op je kind, zoals een ongelukje. Het is fijn als je je ex-partner hier alvast over informeert. Ook is het niet gek als je kinderen de andere ouder missen en af en toe even willen bellen of appen. Gun ze dat ook, maar wel met heldere afspraken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat ze elke avond om 8 uur eventjes appen met de andere ouder.

Uiteindelijk moet een vakantie leuk en ontspannend zijn. Maak samen met je kinderen mooie nieuwe herinneringen, maar probeer ook zelf uit te rusten. Na een zware periode hebben jullie allemaal rust nodig, dus pak het waar nodig.

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img