Bekijk alle blog items

Scheiding vs. pubers

Geschreven op 28-12-2020

Een scheiding is ingrijpend voor elk kind, maar zeker voor wat oudere kinderen kan het erg heftig zijn. Het leven van een puber gaat al vaak niet over rozen, waardoor de klap van een scheiding erg hard kan zijn. Wat zijn de dingen die je kunt doen om ze voor te bereiden, hoe werkt hun tienerbrein en wat moet je vooral niet doen? Wij helpen je graag.

Wat is een puber nou eigenlijk?

Je kind is geen kind meer, maar ook geen volwassene. Hij of zij verandert op allerlei gebieden: lichamelijk, verstandelijk, emotioneel en sociaal. De hersenen van pubers zijn volop in ontwikkeling, ze hebben geen zin in veranderingen en de hormonen gieren door hun lijf. Een scheiding is dan erg zwaar om te verwerken en kunnen ze er eigenlijk net niet bij hebben. Helaas loopt het leven soms anders dan gepland, en kun je het enkel zo makkelijk mogelijk voor ze maken.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Het is erg belangrijk om je puber goed op de hoogte te houden en voor te bereiden. Wees altijd duidelijk en praat overal eerlijk over. Natuurlijk is het niet erg als je niet alle antwoorden hebt, maar probeer de praktische zaken alvast op een rijtje te hebben. Waar gaat hij of zij wonen? Kunnen ze op dezelfde school blijven zitten? Uiteraard mogen er emoties getoond worden, maar pubers willen vaak graag weten waar ze aan toe zijn. Er is al zo veel onzeker in hun leven, dan kan je beter de scheiding zo makkelijk mogelijk maken.

Nog steeds een kind
Je kind mag dan bijna volwassen lijken, maar vergis je niet. Van binnen is er een verborgen kwetsbaarheid. Natuurlijk mag je tot op een bepaalde hoogte begrip verwachten, maar probeer je kind niet te veel te betrekken bij alle problemen. Een veelgemaakte fout is om je puber als gelijke gesprekspartner te bestempelen. Hij of zij hoeft de details van de scheiding niet mee te krijgen, en zeker de ruzies met je ex-partner zijn niet van belang. Ook moet je ervoor waken dat je jezelf niet te afhankelijk opstelt van je puber. Natuurlijk is het niet gek als jij je eenzaam of bang voelt, maar ga met deze emoties naar je familie of vrienden.


Laat je puber meedenken
Wat wel belangrijk is, is goede communicatie. Bepaalde zaken hoef je niet met ze te bespreken, maar het is wel handig om je puber serieus naar zijn of haar mening te vragen. Hebben ze bepaalde wensen wat betreft de omgangsregeling? Hebben ze vragen, suggesties of opmerkingen? Op deze manier geef je je kind een stukje verantwoordelijkheid, waardoor ze zich niet helemaal hulpeloos voelen. Wees wel voorzichtig met wat je vraagt of bespreekt, want het kan ook extra zorgen opleveren.


Nog wat extra tips:

 • Praat erover wanneer de puber hier behoefte aan heeft
 • Probeer het normale leven zo goed mogelijk door te laten gaan
 • Laat ze voelen en merken dat jij er altijd voor ze zal zijn
 • Geef duidelijke informatie zonder onnodige details
 • Luister goed naar je puber

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img