Bekijk alle blog items

Waarom zou je kiezen voor een mediator?

Geschreven op 28-12-2020

Soms is het fijn om een tussenpersoon in te schakelen tijdens je scheiding. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een mediator om alles soepel te laten verlopen. Maar wat doet een mediator precies, en waarom zou je daarvoor kiezen?


Wat doet een mediator?

Een mediator begeleidt jou en je ex-partner bij het regelen van je scheiding. In het Nederlands noem je dit ook wel een bemiddelaar. Het fijne aan een mediator als tussenpersoon is dat hij (of zij) onpartijdig is. Hij probeert ervoor te zorgen dat alle conflicten worden opgelost en dat er heldere afspraken worden gemaakt.


Waarom kies je voor een mediator?

Goed om te weten is dat een mediator niet alleen nodig is tijdens een vechtscheiding. Zelfs als je weinig ruzie hebt met je ex-partner, kan een echtscheiding alsnog erg lastig zijn. Een mediator voorziet je van de juiste informatie en neemt wat zorgen weg voor beide partijen. Het is tenslotte een ervaren deskundige die jullie beiden begeleidt in het hele proces. Hierbij kun je denken aan de financiële aspecten, maar indien nodig ook de emotionele aspecten.


Er zijn een aantal redenen waarom je voor een mediator zou kunnen kiezen:

 • Een mediator is neutraal en onpartijdig, waardoor het proces eerlijk verloopt

 • Een mediator kan zorgen voor een snelle afhandeling

 • Dankzij de gesprekken kun je een betere verstandhouding creëren met je ex-partner

 • Het is voordeliger dan een kostbare gerechtelijke procedure

 • Je creëert samen afspraken waar zowel jij als je ex-partner achterstaan

 • Een mediator neemt dankzij zijn vakkennis wat zorgen weg voor beide partijen

De afspraken die jullie samen hebben gemaakt zullen uiteindelijk worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Onthoud wel dat een mediator geen beslissingen voor jou kan maken. De keuzes liggen volledig bij jou en je ex-partner, maar een mediator begeleidt de gesprekken en verschaft de juiste informatie.

Waar moet je op letten bij het inschakelen van een mediator?
Kies bij voorkeur een mediator die is aangesloten bij een beroepsorganisatie. Bijvoorbeeld de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Deze organisatie is het enige erkende en onafhankelijke non-profit kwaliteitsregisters voor mediators in Nederland. Via hun website kan je eenvoudig een gekwalificeerde mediator bij jullie in de buurt vinden. Bij het uitzoeken van de juiste mediator is het bovendien belangrijk dat zowel jij als je ex-partner een goede klik voelen. Let daarbij ook op specifieke kennis en ervaring. Zo kan je informeren of de mediator al ruime ervaring heeft met het begeleiden van kinderen bij een scheiding. Ook als er andere zaken een rol spelen in jullie scheiding, bijvoorbeeld een eigen zaak, is het handig om na te gaan of de mediator hier meer verstand van heeft.


Fijne verstandhouding
Een mediator inschakelen zorgt vaak ook voor heldere communicatie en een fijne verstandhouding tussen jou en je ex-partner. Dit is erg prettig voor zowel jou, je ex-partner en je kinderen. De mediator zorgt ervoor dat jullie elkaar begrijpen voor zover dat kan, en geeft tips om de onderlinge communicatie te verbeteren. Er is weinig kans op grote conflicten omdat je een tussenpersoon erbij hebt tijdens de gesprekken. Daarnaast geeft hij of zij ook vaak handvaten voor de toekomst mee.

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img