Bekijk alle blog items

Wat doet een scheiding met je kind?

Geschreven op 28-12-2020

Als ouders wil je het beste voor je kinderen, en daarom is het vaak verdrietig om de gevolgen van een scheiding te zien bij je kind. Je krijgt vaak te maken met veel emoties. Zo kunnen ze verdrietig zijn, maar ook kwaad, gefrustreerd of angstig. Elk kind gaat op een andere manier met een scheiding om, maar vaak zal er wel een verandering in gedrag plaatsvinden. Dit is niet erg, zolang je er maar op voorbereid bent.

Heftige emoties
Zodra je de kinderen hebt verteld dat jullie gaan scheiden, zie je vaak groot verdriet of juist woede. Ook kan er onbegrip bij komen kijken. Waarom gaan papa en mama scheiden? Sommige kinderen zullen onmiddellijk een schuldgevoel krijgen, en denken dat het aan hun ligt. Daardoor kunnen ze opeens heel lief en tam worden, in de hoop dat ze jou en je ex-partner weer bij elkaar brengen. Pubers worden vaak boos en rebels, en willen graag een schuldige aanwijzen.


Bang
Behalve de eerder genoemde emoties, is er nog een gevoel wat vaak overheerst bij kinderen. Ze zijn bang. Want wat gaat er nu gebeuren met hun leven? Waar gaan ze wonen? Naar wie moeten ze luisteren? Kinderen hebben baat bij rust, regelmaat en een veilige basis. Dit valt vaak in één klap weg door een scheiding, waardoor ze zich onveilig kunnen voelen. Ook kunnen ze zich eenzaam gaan voelen, doordat ze niet weten hoe ze erover moeten praten - of met wie.


Omgaan met het gedrag van je kind

In elk geval is het belangrijk dat je als ouder goed naar je kind luistert, hem/haar de ruimte geeft waar nodig en erg alert blijft. Kinderen mogen best deze emoties ervaren, het is tenslotte ook niet niks wat er opeens verteld wordt. Bovendien duurt het vaak 1 tot 2 jaar voordat kinderen de scheiding een plekje kunnen geven. Net zoals de ouders doorlopen ze een rouwproces. Verwoord en erken hun gevoel en laat ze weten dat het oké is hoe ze zich voelen.

Het is echter erg belangrijk om te blijven benadrukken dat de scheiding niet de schuld van de kinderen is. Ook is het goed om ze zo min mogelijk te laten meekrijgen van de scheiding. Uiteraard is het goed om selecte informatie te delen en samen lastige onderwerpen te bespreken, maar je kind is niet je gelijke gesprekspartner. Blijf vooral ook leuke dingen doen met je kind. Je hoeft niet meteen naar Disneyland Parijs te gaan, maar een leuk uitje naar de bioscoop kan je kind ook al heel veel energie geven.

Rust en regelmaat
Het belangrijkste is dat je rust en regelmaat probeert te houden in huis. Structuur en vaste routines zijn essentieel, en het is van belang dat kinderen zo normaal mogelijk kunnen doorgaan met hun leven. Laat ze gewoon naar hun zwemles gaan, en stimuleer ze om samen met hun vriendjes af te spreken. Afleiding is vaak goed voor hen, en overigens ook voor jou als ouder.

Ervaringen van andere gescheiden ouders.

Tips & Adviezen

Één tarief, alles inbegrepen.

Start vandaag nog.


  2 maanden gratis
  Probeer ScheidingsApp.nl nu tijdelijk 2 maanden gratis en ervaar het gemak van een gezamenlijke agenda.

  Laag maandtarief á € 4,95
  Gemakkelijk te voldoen per maand of per jaar via iDeal.

  Maandelijks opzegbaar
  Geen verborgen kosten en geen moeilijke contracten. Wij maken het je makkelijk!

Maandelijks Jaarlijks
4,95
Per maand, per ouder.
collega-img